Politic

Atac la Kiev, școli distruse și pericol de epidemie. Cele mai importante evenimente din a 123-a zi de război

Astăzi este a 123-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Armata rusă continuă să distrugă infrastructura socială a regiunii Donețk. Pe parcursul zilelor de ieri și astăzi, 25 și 26 iunie, două școli din regiune au fost deteriorate. În total, peste 220 de școli au fost afectate de armele rusești timp de patru luni. Declarațiile au fost făcute de Pavlo Kârâlenko, președintele OVA Donețk.

🟣 Armata rusă a bombardat infrastructura civilă din Ucraina de aproximativ 500 de ori timp de o săptămână. Declarațiile au fost făcute de procurora Ucrainei, Irâna Venediktova.

🟣 Odesa a fost atacată de câteva rachete care au fost lansate din Crimeea ocupată de armata rusă. Rachetele au fost distruse și nu au ajuns pe teritoriul orașului, transmite unian.net.

🟣 În urma exploziilor de la Kiev, care au avut loc astăzi dimineața, o persoană a decedat, iar altele patru, inclusiv o fetiță de șase ani, au ajuns la spital. Informația a fost comunicată de primarul orașului, Vitali Klâciko.

🟣 Rusia a exportat cel puțin 400 000 de tone de cereale ucrainene de la începutul războiului. Pierderile agricole se ridică deja la 4,3 miliarde de dolari. Declarațiile au fost făcute de Taras Vâsoțkâi, prim-adjunct al ministrului politicii agricole și alimentației din Ucraina pentru Radio Europa Liberă.

🟣 Rusia și-a schimbat strategia în bombardarea Ucrainei. Despre aceasta a anunțat Vadâm Denâsenko, consilier al ministrului afacerilor interne, la postul de televiziune Espresso.

„Rusia a schimbat strategia de bombardare, bombardează masiv orașele ucrainene. Anterior, lansau doar câteva rachete, iar acum lansează zeci de rachete. Acestea sunt lansate din diferite puncte. De aceea apărării aeriene îi este greu să le facă față. Rachetele lansate au fost dezvoltate în mijlocul secolului trecut și au fost destinate distrugerii portavioanelor, crucișătoarelor și navelor maritime. Au până la 1 000 de kilograme de încărcătură explozivă și o viteză de până la 3 000-4 000 de kilometri. De aceea, este dificil să fie doborâte”, a explicat Denâsenko.

🟣 Armata rusă a creat peste 200 de închisori pentru ucraineni în regiunea Donbas. Peste 4 000 de oameni au trecut deja prin aceste închisori, majoritatea a fost supusă torturii și tratamentelor inumane. Despre aceasta a comunicat procura Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

🟣 Ministerul Apărări din Rusia a anunțat că ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a făcut o vizită în Ucraina și a inspectat grupul de trupe ruse implicate în războiul din Ucraina. În cadrul vizitei, acesta a împărțit și diverse medalii.

🟣 Până în toamnă, la Mariupol, din cauza situaţiei epidemiologice, pot muri câteva mii de oameni. Declarațiile au fost făcute de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko.

🟣 Putin a ajuns la Kremlin imediat după întâlnirea cu Aleksandr Lukașenko de la Sankt Petersburg. Cortegiul prezidențial a fost observat noaptea trecută. În presă au început să vehiculeze mai multe informații precum că Putin ar urma să facă declarații urgente. Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, într-un comentariu pentru TASS, a spus că Putin a venit la Kremlin „nu pentru declarații urgente”.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Back to top button