Coronavirus

(DOC) Din 23 martie, în Republica Moldova începe vaccinarea cu serul Pfizer

Procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech va începe din 23 martie curent. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a semnat dispoziția privind distribuirea a celor 12.282 doze de vaccin din lotul recepționat pe 19 martie, prin intermediul platformei COVAX, către Centrele de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est.

Cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva Covid-19 lucrătorii medicali, dar și alte categorii de persoane incluse în prima etapă de vaccinare.

Totodată, astăzi este organizat un seminar de instruire suplimentar privind vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech, condițiile de păstrare și administrare a vaccinului, la care vor participa specialiști din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară, spitalicească, centrelor de sănătate publică, reprezentanților Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, precum și a echipelor responsabile de organizarea procesului de vaccinare.

Vaccinul Pfizer necesită condiții speciale de păstrare la o temperatură foarte scăzută (-60°C până la -90°C). După un proces controlat de ajustare a temperaturii acest vaccin poate fi transferat și depozitat la temperatura normală a frigiderului (+2°C până la +8°C), păstrându-și în același timp eficacitatea pentru o perioadă maximă de 120 ore, iar în cazul în care a fost extrasă cel puțin o doză din flacon, acesta se va utiliza în maxim 6 ore.

Fiecare persoană va fi imunizată cu două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 zile. Toate persoanele vaccinate vor fi înregistrate în registrul electronic de vaccinare COVID-19.

Amintim că, campania de vaccinare în Republica Moldova a început la 2 martie, după ce țara noastră a receționat o donație de peste 21.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din partea Guvernului României. Ulterior, prin intermediul platformei COVAX; alte peste 14.000 de doze de AstraZeneca au ajuns în țara noastră cu titlul gratuit.

Potrivit ultimelor date oferite de MSMPS, 20494 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19.

Articole similare

Back to top button