Externe

Finlanda, armata formidabilă care veghează la hotarul cu Rusia: „Privim cu 100 de ani înapoi şi 100 înainte”

Finlandezii se antrenează să ducă război pentru a-l evita, mai ales cu Rusia, cu care împart o graniţă de 1.340 de kilometri şi au luptat deja cu trei sângeroase între 1918 şi 1944, scrie mediafax.ro.

Nu uită istoria nici măcar generaţiile tinere şi tocmai pentru din acest motiv se pregătesc constant pentru orice eventualitate. Sunt 5,5 milioane, dar au o armată formidabilă şi bine pregătită, care în timp de război poate conta pe 290.000 de soldaţi.

În Finlanda, există 12.000 de soldaţi profesionişti, dar înrolarea este obligatorie pentru bărbaţi şi în fiecare an aduce între 20 şi 22.000 de tineri recruţi, care rămân în armată între 6 şi 12 luni.

„O treime din populaţia adultă, aproximativ 900.000 de persoane, a primit pregătire militară, dar asta nu înseamnă că toată lumea ştie să mânuiască o puşcă”, explică Charly Salonius-Pasternak, expert militar la Institutul finlandez de afaceri internaţionale.

„Aproximativ 100.0000 de oameni au alte roluri fundamentale, cum ar fi lucrătorii serviciilor de telefonie mobilă: este mult mai important să faci reţeaua să funcţioneze decât să iei o puşcă”. Forţele de Apărare finlandeze au, aşadar, o armată mare, artileria fiind pe locul 2, după Turcia.

De două ori pe an se organizează un amplu exerciţiu pe teritoriul naţional, precum cel de la începutul lunii iunie, cu rachete antinavă dislocate pentru a proteja portul Helsinki.

Back to top button