Politic

Igor Dodon a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”. Acesta ar fi prejudiciat statul cu aproape 12 milioane de dolari

Fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.
La 29 decembrie 2021, ex-președintele Republicii Moldova a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii enunțate.

Învinuirea formulată se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

„Acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008, de către directorul general al S.A. „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova cu o companie străină din Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008-iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 2.4.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008-iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care S.A. „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29 %”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Ca urmare a acțiunilor nominalizate, statului, în persoana S.A. „Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii offshore.

În cadrul audierilor, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

Notă: persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Menționăm că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc la domiciliul acestuia. Dânsul este bănuit de trădare de patrie, de corupere pasivă, de acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală și de îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au loc în cadrul dosarului „Kuliok”. Mai exact, este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi fost bani, președintelui Igor Dodon.

Vă aducem aminte că, în mai 2020, fostul deputat Iurie Reniță a făcut publice secvențe video de la întâlnirea lui Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, care ar fi avut loc la începutul lunii iunie 2019. În acel videoclip, Plahotniuc îi înmânează o pungă neagră lui Igor Dodon. În acele 30 de secunde difuzate se vede cum Plahotniuc îi aduce lui Dodon punga transmisă de către o persoană pe nume Costea și care ar fi urmat să ajungă la cineva pe nume Cornel.

Back to top button