Politic

MAEIE a venit cu o reacție în legătură cu declarațiile unor oficiali ruși privind aderarea Moldovei la UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție în legătură cu declarațiile mai multor oficiali din Federația Rusă pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova.
„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținut de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre.

Este bine-cunoscut faptul că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinație clară – aderarea la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

MAEIE menționează că modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice.

„Dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. Este bine știut că Romania a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral”, specifică MAEIE.

Amintim că Dmitrii Medvedev a publicat pe pagina sa de Telegram un text în care își exprimă poziția în legătură cu schimbările produse în Moldova. Acesta s-a referit și la politicienii români, menționând că ei conduc de mult timp dansuri politice rotunde prin Moldova, iar acum o fac la propriu, referindu-se la hora de la sfârșitul primei ședințe comune a parlamentelor Moldovei și României. Totodată Medvedev, a mai adăugat că „Moldova urmează tipare ucrainene – ura față de Rusia” și că moldovenii „pot fi 100 % siguri că nu vor primi de la noi doar energie «scumpă» și alte resurse, ci deloc”.

Declarațiile lui Medvedev au venit în contextul în care, pe 23 iunie, în cadrul ședinței liderilor europeni de la Consiliul European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

E de menționat că de când a început războiul în Ucraina la adresa Republicii Moldova au venit mai multe comentarii dure din partea oficialilor ruși care se arătau nemulțumiți de anumite decizii și declarații făcute de autoritățile moldovenești. De exemplu, cea mai recentă a venit de la Lavrov, ministrul rus de Externe, care a declarat într-un interviu pentru compania națională de televiziune și radio de stat din Belarus că Republica Moldova, la fel ca Ucraina, încearcă să anuleze tot ce este rusesc, referindu-se la promulgarea legii securității informaționale în Moldova, care prevede interzicerea difuzării știrilor din Rusia.

Back to top button