Politic

Reacția României la declarațiile lui Medvedev privind aderarea Moldovei la UE: „Retorică falsă și frustrare”

Ministerul de Externe din România a venit cu o reacție la declarațiile făcute de Dmitrii Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, în raport cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat emis de minister.

În context, autoritățile române mai spun că decizia de a oferi Moldovei statut de țară candidată la UE reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.

Amintim că Dmitrii Medvedev a publicat pe pagina sa de Telegram un text în care își exprimă poziția în legătură cu schimbările produse în Moldova. Acesta s-a referit și la politicienii români, menționând că ei conduc de mult timp dansuri politice rotunde prin Moldova, iar acum o fac la propriu, referindu-se la hora de la sfârșitul primei ședințe comune a parlamentelor Moldovei și României. Totodată Medvedev, a mai adăugat că „Moldova urmează tipare ucrainene – ura față de Rusia” și că moldovenii „pot fi 100 % siguri că nu vor primi de la noi doar energie «scumpă» și alte resurse, ci deloc”.

Declarațiile lui Medvedev au venit în contextul în care, pe 23 iunie, în cadrul ședinței liderilor europeni de la Consiliul European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

E de menționat că de când a început războiul în Ucraina la adresa Republicii Moldova au venit mai multe comentarii dure din partea oficialilor ruși care se arătau nemulțumiți de anumite decizii și declarații făcute de autoritățile moldovenești. De exemplu, cea mai recentă a venit de la Lavrov, ministrul rus de Externe, care a declarat într-un interviu pentru compania națională de televiziune și radio de stat din Belarus că Republica Moldova, la fel ca Ucraina, încearcă să anuleze tot ce este rusesc, referindu-se la promulgarea legii securității informaționale în Moldova, care prevede interzicerea difuzării știrilor din Rusia.

Back to top button