Actualitate

ULTIMA ORĂ | Comisia Europeană a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro. Condițiile formulate de instituția europeană

Comisia Europeană (CE) a propus majorarea asistenței macrofinanciare în curs de acordare R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro, ceea ce ridică suma totală a sprijinului la 295 de milioane de euro.

„Prin această propunere, Comisia este alături de R. Moldova, care își implementează în continuare agenda de reforme, confruntându-se în același timp cu consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, luptându-se cu o criză energetică și găzduind un număr mare de refugiați din Ucraina. Propunerea de astăzi vine în urma anunțului făcut de președinta von der Leyen la Chișinău în noiembrie 2022 cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru R. Moldova. Majorarea asistenței ar ajuta țara să acopere o parte din nevoile sale de finanțare suplimentară în 2023, să sprijine stabilitatea macroeconomică și să asigure continuarea reformelor. Propunerea de astăzi ar însoți programul în curs de desfășurare al țării în cadrul Fondului Monetar Internațional”, potrivit unui comunicat al instituției europene.

Conform Comisiei, cele două plăți suplimentare în cadrul propunerii de majorare a asistenței macrofinanciare „ar fi strict condiționate de progresele satisfăcătoare înregistrate în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de punerea în aplicare a unor noi condiții de politică care urmează să fie convenite între R. Moldova și UE și adăugate la memorandumul de înțelegere existent”.

Aceste condiții de politică ar viza abordarea unora dintre „deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică” din R. Moldova, precum și în alte domenii-cheie, inclusiv buna guvernanță și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.

„Condițiile ar veni în completarea angajamentelor asumate de R. Moldova în cadrul programului convenit cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, precum și a operațiunilor de sprijin bugetar ale UE, a Acordului de asociere și a obiectivelor generale ale relațiilor UE-Moldova, sprijinind în continuare R. Moldova pe calea sa europeană”, se menționează în comunicat.

Din suma suplimentară de până la 145 de milioane de euro, până la 45 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi și până la 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi în condiții de finanțare favorabile. Suma ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrele al treilea și al patrulea din 2023, cu respectarea îndeplinirii condițiilor de politică.

„Suntem solidari cu R. Moldova, în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să aibă un impact asupra țării. Astăzi propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru R. Moldova cu 145 de milioane de euro. Acest lucru va sprijini în mare măsură economia și securitatea energetică a țării”, a declarat președinta Comisiei, Urusla von der Leyen.

Parlamentul European și Consiliul urmează să examineze și să adopte propunerea de majorare a asistenței macrofinanciare actuale acordate R. Moldova. Odată adoptată, propunerea va intra în vigoare și vor putea fi efectuate plățile.

Related Articles

Back to top button