Politic

VIDEO | „Cei care justifică uciderea ucrainenilor, pot cere mâine uciderea moldovenilor”. Maia Sandu a promulgat legea privind interzicerea semnelor care promovează războiul

Președinta țării Maia Sandu a promulgat legea care prevede interzicea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Anunțul a fost făcut de șefa statului pe 19 aprilie.

Șefa statului a subliniat că nu este interzisă celebrarea zilei de 9 mai.

„Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Noi ținem minte sacrficiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața ca noi să trăim în pace. Specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară contra Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să trăim în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a menționat că războiul începe din intoleranță și ură.

„Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului și se termină prin bombardamente și masacre. Iată de ce este important și avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni. De aceea nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile își schimbă sensul în funcție de realități. Acestea nu se referă la războiul de acum 77 de ani, ci la războiul de azi, din Ucraina”, a argumentat Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus: „Cei care justifică azi uciderea ucrainenilor, pot cere mâine sau chiar azi uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat la vremea lor pogromurile, holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor”.

Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării.

Related Articles

Back to top button