Social

(video) ULTIMA ORA! Guvernul va creste compensatiile pentru agentul termic. Gavrilita: „Vom compensa 80% din cresterea de tarif”

Natalia Gavrilita anunta ca vor fi initiate modificari la legislatie si buget pentru a permite cresterea compensatiilor pentru consumatorii de agent termic incepand cu factura pentru luna ianuarie.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRU RM: „Am luat decizia sa initiem modificarile la legislatie si buget care sa permita cresterea compensatiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. Este vorba de doua modificari care duc la scaderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii.

Prima: crestem volumul compensatiilor oferite de guvern din factura la agent termic. Daca in noiembrie si decembrie am compensat 67% din cresterea de tarif in comparatie cu luna octombire, incapand cu luna ianuarie vom compensa 80% din cresterea de tarif. In plus am crescut volumul acoperit de compensatie.


Daca in noimebrie si decembrie am compensat o gigacalorie, incepand cu factura pentru ianuarie vom compensa pana la 1,5 gigacalorii.”

Am decis in aceasta perioada sa simplificam accesul la ajutorul pe perioada rece a anului pentru familiile nevoiase, unul din factorii care produce intarzieri la acordarea acestui ajutor il reprezinta asa numitu proxy, sistemul de evaluare a averii beneficarului. Din cauza acestei conditii avem peste 20 000 de familii cu venituri mici care nu se califica prin acest sistem proxy si nu pot accesa ajutorul pe perioada rece a anului.


Am decis sa scoatem acest criteriu in acest an pentru acordarea acestui ajutor. Este o derogare pe perioada de criza. Asta inseamna ca mai multe familii cu venituri mici vor putea accesa ajutorul, iar procesul de acordare se va simplifica foarte mult. Anume acest instrument tinteste in consumatorii de lemn, carbune si alte metode de incalzire care nu sunt acoperite de compensatiile de gaz si agentul termic.”

Related Articles

Back to top button